pige med sin sparegris

Børneopsparing guide

Disclaimer: Dette er ikke investeringsrådgivning, men indlægget kan anvendes som inspiration og give en overordnet og basal forståelse for en børneopsparing og hvordan denne kan investeres. 


Investering: Sådan kommer du i gang

Der findes mange forskellige måder man kan investere sine penge på. Det kan f.eks. være ved køb af aktier, obligationer, eller ved at sætte pengene i en index fond. Man kan også investere sin penge i fast ejendom, hvilket i nogle tilfælde er en mere sikker metode.

Investering er ikke noget der er fremmed for danskerne, der oftest benytter sig af sin bank til at foretage investeringerne for dem. Hvis man tager et kig på afkastet på aktier og obligationer, fra 1959 og op til i dag, så har der været et gennemsnitligt afkast på henholdsvis 9.18% på aktier og 6.48% på obligationer. Det er dog værd at få med, at når man tænker på rentes rente, så vil aktier på længere sigt, være den mest attraktive metode, hvis man sammenligner med obligationer. I sidste ende er det dog op til investorens risikoprofil.

Som privat investor er der en alt afgørende ting, som man skal huske på, nemlig at man ikke måde lade sig friste af kortsigtede stigninger. Dette er en stor risiko, der som nybegynder kan være svær at se. Når man har været på markedet i noget tid, lærer man at det er umuligt at forudse hvad der vil ske, da markedet kan påvirkes på utroligt mange måder og af utroligt mange faktorer. Selv professionelle investorer kan heller ikke forudse udefrakommende faktorer, der kan påvirke markedet, så det er derfor meget vigtigt at man har is i maven, og ikke panikker hvis markedet tager et dyk. Ligesom med vejret, så går det op og ned på aktiemarkedet og i sidste ende går det hele på i en højere enhed. Sådan har det altid været og sådan vil det højst sandsynligt altid være.

Hvis man er nybegynder, så er et af de bedste råd man kan få, at man skal investere i aktier (virksomheder) som man tror på. Sagt på en anden måde, så skal man ikke lade sig rive med, hvis en aktie pludselig falder og bliver billig at erhverve. Det bedste man kan gøre, er at supplere op, det der kaldes ”compounde” inden for investeringsverden, med de aktier eller værdipapirer som har været en succes. Med andre ord, at man bør holde sig til sin strategi, i stedet for at brænde sine penge af, på det der virker som hurtig og god mulighed.

På den måde kan man få gavn af det man kalder ”compounding interest”, på dansk kaldet ”renters-rente-effekten”. For at illustrere denne effekt, har vi herunder opsat to simple regnestykker.

Regnestykke 1)

  • 5% afkast
  • Startbeløb: 10.000

Regnestykke 2)

  • 9,18% afkast
  • Startbeløb: 10.000

Med et startbeløb på 10.000 og med rentes rente effekt (5%), vil man efter 20 år have 25.269,50 dkr. stående på sin konto. Dette er mere end en fordobling af sin investering. Forestil dig så, at i stedet opnå et afkast på 9,18 pct., som der har været det gennemsnitlige afkast siden 1959 (med forbehold for bull + bear perioder) ville man i stedet have på 53.054,07 stående på sin konto, altså over en femdobling.

Børneopsparing forklaret

De forskellige investeringsmuligheder, som vi har kigget på i dette indlæg, er værd at kigge nærmere på som forældre. Det kan være en god mulighed for at give sit barn en god forudsætning for fremtiden, ved at oprette en børneopsparing, der investeres i stedet for bare at stå på en konto.

Der er dog fordele ved at have en opsparingskonto til sit barn. Den største fordel er at man ikke skal betale skat eller afgifter, hvis man oplever gevinster på sine investeringer. Der kan dog kun oprettes en konto pr. barn.

Børneopsparingen er en gode måde at give sit barn en god start på voksenlivet. Det giver dem mulighed for at kunne bruge penge til at betale et indskud eller udbetaling på en lejlighed, bil eller andre større ting, som kan være nødvendige at bruge penge på som voksen.

Hvad er grænsen for en børneopsparing?

Reglerne omkring børneopsparingskontoer, er at der maksimum må indsættes 72.000 kroner på kontoen. Dette blev vedtaget ved lov tilbage i 1999, og det er ikke udsigt til at dette ændres på nuværende tidspunkt.

Hvis man vil investere mere end de tilladte 72.000 kroner, så findes der en anden metode til dette. I stedet for at oprette en børneopsparing, er en almindelig opsparingskonto til dit barn. Den kan på samme måde, være med til at give dem en god start på deres voksne liv, og nogle muligheder de ellers ikke ville have.
De fleste banker kan oprette en opsparingskonto, og har for det meste ikke nogen beløbsgrænse eller faste gebyrer tilknyttet til kontoen.

Hvorfor oprette en børneopsparing?

Det er selvfølgelig helt op til jer som forældre, om i vil oprette en opsparingskonto til jeres barn, men verden bliver mere og mere konkurrencepræget, på de fleste områder, og det er derfor kun en god idé at give jeres barn et forspring, ind i en hård verden.

Man må heller ikke glemme den store fordel det er, at man skal betale skat af et eventuelt afkast man opnår i forbindelse med kontoen, uanset om det er renter, udbytte eller afkast på værdipapirer.

Hvordan opretter jeg en børneopsparing?

En børneopsparing eller opsparingskonto til børn, kan oprettes i de fleste banker. Jeg vil anbefaler i at opretter kontoen i den bank hvor i allerede er kunder, da dette kan have visse fordele på længere sigt.

Invester børneopsparingen

Jeg vil ikke begive mig ud i at rådgive jer om hvordan I skal investere pengene, da det er helt og aldeles jeres beslutning. I stedet vil jeg give jer et par tips til at lave en strategi der passer til jeres ønsker

Først og fremmest skal I beslutte jer for en tidshorisont og hvor stor en risiko i er villige til at tage. Hvis man har lidt, eller ingen erfaring med investeringer, vil jeg anbefale at man benytter sig af en investeringsforening. Det er dog nødvendigt at sætte jer ind i hvordan tingene fungerer, og at i ikke bare vælger den første og bedste forening i kan finde. Går i igennem banken, vil i opleve at de for det meste anbefaler deres egne foreninger, men hvis i har lidt is i maven, så kan i med fordel se på hvad der er af alternativer. Kig især på dem der hvor stor spredning og lave omkostninger er aktuelle.

Hvis man har en lang tidshorisont, anbefaler jeg at man deler sin investering op i henholdsvis aktier og obligationer (80/20), så kan man altid ændre på fordelingen jo tættere man kommer på udbetalingsåret.

Info om børneopsparing

  • Bindingsperiode minimum 7 år
  • Skal oprettes inden barnet fylder 14 år
  • Udbetaling kan ske mellem 14 til 21 år
  • Maks 20% i en enkelt aktie – eller maksimum 12.000 dkr.

Inflationsberegning

15.000 dkr. i dag (2021) vil om 20 år have en værdi på 10.094 dkr. (Nordea) pga. inflation.

Held og lykke med jeres investeringer!

Læs også om børnepenge her