Din baby er blevet længere og slankere og en hel del mere selvstændig.
Din baby er faktisk ikke længere en "rigtig" baby, men en lille dreng eller pige, som stadig sover i en babyseng.
Hvornår bør man som forældre gå fra tremmeseng til juniorseng til barnet?
Findes der et ”rigtigt” tidspunkt eller en ”forkert” metode at introducere overgangen på? Hvilken type seng bør man vælge som efterfølger til tremmesengen?
Og hvordan foretager man sengeskiftet på den mest problemfri måde?
Hvis du også er forældre og har overvejet nogle af ovenstående spørgsmål, så læs videre, og gør sengeskiftet til en mindre kompliceret affære.
Måske skal baby sengetøj, puslebord, autostol, babydyne eller madras også skiftes?
Har du set disse produkter?
Vi har nedenfor her samlet de 5 mest populære produkter, når dit barn går fra tremmeseng til juniorseng. Læs nærmere og se om det kunne være noget for dig
Hvornår går man fra tremmeseng til juniorseng?
Overgangen fra en tremmeseng til en juniorseng varierer fra barn til barn, da det afhænger af deres udvikling og komfortniveau. Typisk foregår denne overgang et sted mellem 18 måneder og 3 år. Her er nogle tegn på, at dit barn måske er klar til at skifte til en juniorseng:
Størrelse og vægt: Hvis dit barn begynder at blive for stor eller tung til tremmesengen, og der er ikke længere tilstrækkelig plads til komfortabel søvn, kan det være på tide at skifte til en større seng.
Selvstændighed: Hvis dit barn viser tegn på øget selvstændighed og evnen til at komme ind og ud af sengen selv, er det et godt tegn på, at de er klar til en juniorseng.
Climbing: Hvis dit barn begynder at klatre ud af tremmesengen, selvom tremmerne er hævet, er det en sikkerhedsmæssig bekymring, og det kan være tid til at skifte til en juniorseng.
Interesse i en større seng: Hvis dit barn udviser interesse i en større seng og viser glæde ved tanken om at sove i en “voksen” seng, kan det være en positiv indikator.
Nattetid træning: Hvis dit barn er i gang med at blive ren om natten og begynder at bruge en potte eller toilet, kan dette også være et godt tidspunkt at overveje overgangen til en juniorseng.
Faldgrubefrit design: Nogle juniorsenge har et lavere design, der gør det lettere for børn at komme ind og ud af sengen uden risiko for at falde.
Det er vigtigt at huske, at hvert barn er unikt, og der er ingen faste regler for, hvornår man skal skifte fra en tremmeseng til en juniorseng. Det er en god idé at følge dit barns ledelse og sørge for, at de føler sig trygge og komfortable i den nye seng. Du kan også inddrage dit barn i processen ved at lade dem vælge sengetøj eller dekorative elementer til deres nye seng for at gøre overgangen mere spændende.
Juniorseng hvor gammel?
Hvornår skifte til juniorseng?
For det første er det vigtigt at være klar over, at du som forældre ikke selv tager denne beslutning, og at der ikke findes nogle faste regler, som gælder for alle børn og familier.
Derimod er der visse rettelinjer, som du kan holde øje med og følge.
Når barnet er mellem 2 og 3 år, vil du med stor sandsynlighed opleve, at det begynder at udtrykke vilje om at slippe ud af tremmesengen.
Du vil se, at barnet prøver at kravle over tremmerne, eller at det græder og brokker sig over at være lukket inde ”bag tremmer”.
Når du ser ovenstående signaler, er det på tide at kigge skifte fra tremmeseng til juniorseng til børneværelset.
OBS! Det er vigtigt, at du tager til handling og skifter tremmesengen ud relativt hurtigt, hvis barnet allerede kan kravle over tremmerne.
Fra toppen af tremmerne og ned til gulvet kan der være en god meter ned, og det lille barn skulle nødigt falde i en forkert stilling.
Hvornår sover børn i juniorseng?
Når først du ved, at dit barn ikke længere skal sove i sengen, er det tid til skifte fra tremmeseng til juniorseng
Hvornår bruger man juniorseng?
Små børn sover tit uroligt om natten, og selvom det måske ikke længere er nødvendigt med de høje tremmer. En natlampe til børn med dæmper kan give barnet ekstra tryghed.
Det kan det være en rigtig god ide stadigvæk at have en form for kant på sengen, så barnet ikke triller ud og ned på gulvet.
To oplagte efterfølgere til tremmesengen kan være disse:
– En almindelig seng/juniorseng, hvor du tilføjer en sengehest, som dækker hele sengens side – eller bare en del af den.
– En karlekammerseng, hvor sengens sider stikker lidt højere end selve madrassen.
Du bør være opmærksom på, at selv når barnet har nået skolealderen, er det normalt at det sover uroligt om natten.
Ovenstående foranstaltninger kan være nogle gode løsninger, som du også kan bevare for de lidt større børn.
Halvhøj seng hvornår?
En ophøjet seng kan være super praktisk til at indrette et lille legehjørne under eller til at udnytte den ekstra plads.
Derudover synes de fleste børn, at det er utroligt hyggeligt og spændende at kravle op i ”tårnsengen”.
Hvornår er det så sikkert at lade dit barn tilbringe natten oppe i højderne?
Stil dig selv spørgsmålene:
Sover mit barn igennem hele natten? Eller står det ofte op af sengen om natten for at besøge mor og far eller måske gå på toilettet?
Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen anbefaler, at børn under 6 år ikke anvender køjesenge eller halvhøje senge, da et søvnigt barn ikke altid er helt sikkert på hænder og fødder.
At klatre ned ad en stige midt om natten, kan godt resultere i uheldige fald.
Hvilken seng skal man vælge?
Som forældre vil man gerne give det bedste til sit barn. Når det gælder valget af barnets seng, kan du overveje følgende muligheder:
Den justerbare seng:
Den justerbare køjeseng med to højder. Når barnet er lille, lader du det sove i sengen tæt på gulvet.
Med tiden kan du vende sengen om, så madrassen kommer op i højden, og du kan anvende den ekstra plads under sengen til andre formål.
Du sparer penge ved kun at skulle investere i en ny seng én gang.
Halvhøj med skuffer
Halvhøj med skuffer og skabe under. Husk på, at barnet rådes til at være større end 6 år for at anvende en halvhøj seng.
Klassisk seng
Den klassiske tremmeseng. En lav enmands-seng i forskelligt design alt efter din smag.
Kan i teorien bruges fra 3-årsalderen og helt op til teenagealdere
Husk, at for alle sengetyper bør det tjekkes, om der medfølger en sengehest, eller om der er mulighed for at installere en.
Hvis dette ikke er tilfældet, har du også muligheden for at anvende en transportabel sengehest.
Denne er dog ikke lige så solid som en permanent sengehest men til gengæld, er den let at tage med, når barnet skal sove ude.
Har du set disse produkter?
Vi har nedenfor her samlet de 5 mest populære produkter, når dit barn går fra tremmeseng til juniorseng. Læs nærmere og se om det kunne være noget for dig
Hvordan kan børn sove i juniorseng?
Hvordan bør du så tage hånd om situationen, så skiftet sker på den mest problemfri måde?
Hver gang dit barn bliver udsat for ændringer i hverdagen og af den kendte rutine, er der en risiko for, at barnet føler sig utryg, fordi dets trygge miljø bliver udsat for ændringer.
Inden du skifter fra tremmeseng til juniorseng, er det et brugbart værktøj at have nogle faste putte- og soveritualer, som barnet allerede kender og kan lide.
Prøv med soveritualet
Det er soveritualet – i form af højtlæsning, sang, hyggelig snakken osv, – som gør at dit barns nerver slapper af og indstiller sig på søvnen.
Når barnet skal sove i en ny seng, er det ved brugen af de kendte soveritualer, at barnet finder tryghed i de nye rammer.
Mikael Rasmussen som er søvnvejleder og foredragsholder om søvn, stress og trivsel, siger: ” den største gave, du kan give dit barn, er faste sengetider og soveritualer.”